Agrarisch emigreren naar Frankrijk

Ondernemingsmogelijkheden vanaf een klein budget in een gevarieerd agrarisch landschap.

Frankrijk

Inwoners en ligging
Frankrijk heeft zo'n 68 miljoen inwoners, ligt in West-Europa en grenst aan landen als België, Duitsland en Spanje. Het heeft kustlijnen aan de Atlantische Oceaan en Middellandse Zee.

Economie en politiek
Frankrijk heeft een sterke economie, met industrie, landbouw en toerisme als belangrijke sectoren. Als stichtend lid van de EU speelt Frankrijk een grote rol in Europese en internationale organisaties zoals de VN en de NAVO.

Agrarisch
Nederlanders kiezen vaak voor Frankrijk vanwege de beschikbaarheid van betaalbare landbouwgrond, het gunstige klimaat voor gewassen en veeteelt, en de diverse mogelijkheden voor wijnbouw, fruitteelt en akkerbouw. Daarnaast biedt Frankrijk een ruimere ruimte voor boerderijen en een sterke agrarische gemeenschap.

Emigreren naar Frankrijk

Frankrijk land afbeelding1
Frankrijk Agrarische sector afbeelding1

Agrarische sector in Frankrijk

Het hart van de Europese landbouw
Frankrijk is het belangrijkste landbouwland van Europa. De agrarische sector speelt een cruciale rol in de Franse economie; het economische belang van de landbouw is groter dan in de meeste andere landen. Er is een goed ondernemingsklimaat voor Franse boeren. Dit komt onder andere door het feit dat sommige regio’s economisch sterk afhankelijk zijn van de landbouw. Het land telt ruim 400.000 landbouwbedrijven.

Diversiteit van het Franse klimaat
Het klimaat speelt een belangrijke rol in Frankrijk. Het grootste deel van Frankrijk kan getypeerd worden als een gematigd klimaat, maar er kunnen tussen de verschillende regio’s grote verschillen ontstaan. Van noord naar zuid neemt de temperatuur over het algemeen toe, en langs de westkust valt de meeste neerslag. Echter telt het land ook verschillende gebergten welke op regionaal niveau het weerbeeld kunnen beïnvloeden.

Veel ruimte en kansen
Door de lage bevolkingsdichtheid en gevarieerde, uitgestrekte natuur is er in Frankrijk veel ruimte voor de landbouw. Voor Nederlandse agrarische emigranten liggen er zowel in de melkveehouderij als in de akkerbouw volop kansen. Dit zijn de twee grootste takken in de Franse agrarische sector.

Gratis adviesgesprek

Melkveesector in Frankrijk

Volop kansen voor melkveehouders
Frankrijk is na Duitsland de grootste zuivelproducent van de EU. De zuivelsector biedt werk aan zo’n 300.000 mensen en is goed voor een productie van 24 miljard liter koeienmelk. Anno 2020 telt het land ongeveer 60.000 melkveehouderijen, waarop gemiddeld 65 koeien rondlopen. De melkprijs is over het algemeen erg stabiel, en komt met 34 à 35 cent per liter overeen met de prijs in Nederland. Ook is er in Frankrijk een groot aantal verwerkende bedrijven.

Ideale regio's en een gunstig klimaat
Het houden van melkvee gebeurt voornamelijk in het westen van Frankrijk. In dit gebied wordt een derde van alle Franse melk geproduceerd. Niet alleen valt er hier voldoende neerslag, maar is het klimaat milder dan in Nederland. Hierdoor kunnen de koeien een stuk langer buiten blijven. Dit is niet alleen in het westen het geval: 92% van de Franse koeien grazen meer dan 210 dagen per jaar.

Gunstige grondprijzen en goede reputatie
Voor Nederlandse begrippen liggen de grondprijzen in Frankrijk erg laag, waardoor er gunstige mogelijkheden voor bedrijfsovername zijn. Ook andere kosten, zoals voor het mechanisatiebedrijf en de veearts liggen lager. Een bijkomend voordeel is dat Nederlandse melkveehouders een goede reputatie hebben in Frankrijk.

Neem contact op!

Frankrijk Melkveesector afbeelding1
Frankrijk Akkerbouw afbeelding1

Akkerbouw in Frankrijk

Veel diverse teelten
Ook op het gebied van akkerbouw is Frankrijk een belangrijke speler. Door het gevarieerde landschap en klimaat kunnen er in Frankrijk vele verschillende gewassen verbouwd worden. De meest verbouwde gewassen zijn tarwe, suikerbieten, graan, gerst, aardappels, koolzaad en vlas.

Rijke akkerbouwgebieden
Vruchtbare akkerbouwgrond vindt men over het algemeen in het noorden van het land, en in de streken rondom Parijs. In deze gebieden is de akkerbouw ook het sterkst ontwikkeld. In het midden van het land liggen er kansen in de graanindustrie. Wijngaarden komen daarnaast natuurlijk ook veel voor in het Zuid-Europese land, en is er ook een tuinbouwindustrie.

Agrarisch inversteringsland
Door de hoeveelheid ruimte zijn de stukken land in Frankrijk over het algemeen groter dan in Nederland, en liggen de grondprijzen lager. De Fransen zijn niet altijd evenveel meegegaan met de tijd waardoor er ook op het gebied van modernisatie winst te behalen is.

Stel je vraag via onderstaand formulier

Liever direct contact?

Neem contact op met onze emigratiebegeleider!

Laurens kan je alles vertellen over de mogelijkheden in Frankrijk.

Boerderijen te koop in Frankrijk

Back to top